Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αποχή ή Ψήφος;


Στο δίλημμα αυτό, η απάντηση είναι ‘ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΨΗΦΟΣ’!
Η αποχή θυμίζει τον Πόντιο Πιλάτο, που ενώ είχε τη δύναμη και την εξουσία να σώσει τον Ιησού Χριστό, αυτός ένιψε τα χέρια του, νομίζοντας πως έτσι θα έφευγε η ευθύνη από πάνω του! Άλλο όμως έγραψε η ιστορία.
Η ψήφος μας είναι η μόνη δύναμη που έχουμε απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία. Είναι η μοναδική έννομη πράξη αντίστασης που έχει ο λαός για να εκφράσει την άποψή του.
Με την αποχή, στην ουσία αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο», είναι σαν να σιωπούμε μπροστά στους πολιτικούς που μας κοροϊδεύουν, σαν να αδιαφορούμε και τελικά σαν να δίνουμε την συγκατάθεσή μας στις αποφάσεις τους κι ας μην τους ψηφίσαμε. Διότι, όταν απέχουμε από τις εκλογές, μπορεί να μην επιβραβεύουμε με τη στάση μας τους πολιτικούς, αλλά ούτε τους αποδοκιμάζουμε.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η αποχή άγγιξε το 30% του εκλογικού σώματος, δηλαδή 2900000 ψηφοφόρους. Τότε, κάποιοι από τους απέχοντες πανηγύριζαν γιατί πίστευαν πως έστειλαν το μήνυμα τους. Κι όμως, αυτό που κατάφεραν ήταν να βγάλουν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με 33% του εν δυνάμει εκλογικού σώματος (44% των πραγματικών ψήφων) με τα γνωστά, σε όλους μας, αποτελέσματα.
Αν το 30% της αποχής μεταφραζόταν σε ψήφους σε οποιαδήποτε από τα μικρά κόμματα, το 44% των πραγματικών ψήφων που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ θα γινόταν 33% με αποτέλεσμα να μην σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση και ίσως το παρόν μας να ήταν διαφορετικό.
Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που θέλω να πω, θα χρησιμοποιήσω ένα ακραίο, μη πραγματοποιήσιμο παράδειγμα που όμως μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα. 
Αν υποθέσουμε, λοιπόν, πως σε αυτές τις εκλογές απέχουν όλοι οι Έλληνες και πάει να ψηφίσει μόνο ο κ. Ε. Βενιζέλος, τότε θα είχαμε μόνο μια ψήφο υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ο εκλογικός νόμος που ισχύει προβλέπει νίκη του ΠΑΣΟΚ με 100% των ψήφων και αυτοδυναμία 300 εδρών στη Βουλή.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως η αποχή ευνοεί μόνο αυτούς που φοβούνται τον λαό και τη δύναμή του, γι αυτό και προσπαθούν να απαξιώσουν τον θεσμό με διάφορα μέσα.
Μην απέχετε από τις εκλογές. Οι νέοι, μην επιτρέψετε να αποφασίσουν για το μέλλον σας οι γηραιότεροι. Οι εργαζόμενοι, μην αφήσετε να αποφασίσουν για εσάς οι «βολεμένοι». Ψηφίστε ότι νομίζετε, αλλά ψηφίστε κάτι.
Η ψήφος είναι το όπλο μας, με την αποχή το παραδίδουμε άνευ όρων.