Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Το στρατήγημα της σύγχρονης ταπείνωσης των Ελλήνων


Πρωτόγνωρα πράγματα για την ΕΕ! Εφιαλτικές στρατηγικές κυριαρχίας που αναιρούν την λογική του Ευρωπαϊσμού. Επιστρέψαμε πολιτικά στην εποχή του ψυχίατρου του 18ου -19ου αιώνα, με κανόνα την ανελαστική συμμόρφωση σε μια δήθεν φιλελεύθερη πολιτικο-οικονομική δομή, δια της αμφισβήτησης της ικανότητας των Ελλήνων να επιλέξουν την μέθοδο διαχείρισης της χρεοκοπία του κράτους τους. Το «ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ευρωζώνη», είναι ένα ερώτημα που αυτό καθ' εαυτό απλώς διαπραγματεύεται τη δημοσιονομική και πιστωτική κρίση με όρους (επι)κυριαρχίας του διευθυντηρίου (σε ρόλο ψυχιάτρου) της ΕΕ, προς μια χώρα της Ένωσης (σε ρόλο ασθενούς), στερώντας από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα παραγωγής πολιτικής - ακόμη και στην περίπτωση που όλοι μας θεωρούσαμε ότι η ΕΕ ταυτίζεται με το Ευρώ.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή βαρείας προσβολής της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της Ένωσης, με παράλληλη προσβολή της θεσμικής μεθόδου άσκησης της ευρωπαϊκής πολιτικής διαδικασίας, σε επίπεδο ταπείνωσης της πολιτικής δομής μιας συνιστώσας της. Τούτο πρακτικά θέτει σε κρίσιμη αμφισβήτηση ολόκληρη την θεσμική δομή της Ένωσης.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου με το «zero-sum game» που επιχείρησε στο εσωτερικό της Ελλάδας, προκάλεσε ένα αντίστοιχο παιχνίδι στο πλαίσιο της ΕΕ, με την Ελλάδα αυτή τη φορά στη θέση που επιφύλαξε για τον Έλληνα πολίτη ο πρωθυπουργός. Το αποτέλεσμα είναι τετραπλό:
  1. πλήττονται οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εντός της χώρας,
  2. υπονομεύεται ο ευρωπαϊσμός,
  3. εμφανίζεται η παράτυπη ηγεσία της ΕΕ σαν «ψυχιάτρος» και όχι σαν «ψυχαναλυτής» και «παιδαγωγός», όπως μέχρι σήμερα, ενώ ακυρώνεται η μεθοδολογία του «learning by numbers» και των περίφημων «καλών πρακτικών», που αποσκοπούσαν στον νεοφιλελεύθερο μετασχηματισμό,
  4. προκαλείται τεχνηέντως και για πρώτη φορά διχασμός στη χώρα μεταξύ ευρωπαϊστών και αντιευρωπαϊστών.

Προσοχή, το κρίσιμο είναι ο τρόπος, η διαδικασία που παράγει αυτόν τον «διχασμό». Τούτη είναι που ορίζει ΕΚ ΝΕΟΥ τι σημαίνει ευρωπαϊστής και τι αντιευρωπαϊστής. Αυτό με την σειρά του αναπροσδιορίζει αντικειμενικά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας και τις επιμέρους πολιτικές σχέσεις στο τόπο μας. Δομούνται έτσι οι όροι για μια Νέα Μεταπολίτευση.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου δεν ήταν «τρελός» όπως περίπου τον εμφάνιζε το καθεστώς της διαπλοκής που μέχρι χθες τον στήριζε στο πλαίσιο της παρακινδυνευμένης στρατηγικής χρεοκοπίας και φτωχοποίησης που ακολουθούσε. Έπαιξε ένα ανατρεπτικό παιχνίδι, που στο τέλος αποδόμησε το εντόπιο και διεθνές καθεστώς που στήριξε τον «άνθρωπο των Financial Times στην Αθήνα». Πλέον οι μάσκες έπεσαν. Επιστροφή στη «δραχμή» επεδίωξαν ντόπια και ξένα συμφέροντα (παρά την ευρωλαγνεία της γλώσσας τους). Τα μεν ντόπια συμφέροντα μετά την κρίση έβλεπαν να χάνουν το πολιτικό παιχνίδι αν παρέμεναν μέσα στη ζώνη του ισχυρού Ευρώ, ενώ τα ξένα συμφέροντα προκάλεσαν την ίδια τη κρίση μεταβαλλόντας την από διεθνή χρηματοπιστωτική σε ευρωπαϊκή δημοσιονομική, για να πειθαναγκάσουν την Γερμανία και τους στενούς συμμάχους της στην Ευρώπη να προσαρμοστούν στη βούληση του χρηματοπιστωτικού λόμπυ (συγκεκριμένα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών - Bank for International Settlements (BIS)), το οποίο «προσφέρει» ως μονόδρομο ασφαλείας την «διεθνή οικονομική διακυβέρνηση». Η τελευταία μεταβάλλει σημαντικά τις σχέσεις εξουσίας εντός του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, διαμορφώνοντας εντελώς νέες συνθήκες κυριαρχίας στον κόσμο: απόλυτα ολιγαρχικές, αφάνταστα απολυταρχικές… και πλέον δραματικά επικίνδυνες για την ειρήνη και ευημερία διεθνώς!
έγραψε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
πηγή: Secret Real Truth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου