Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ή ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ο εικονιζόμενος David Harvey δεν είναι άλλος απο τον άνθρωπο ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο, από μια κριτική ανάλυση της παγκόσμιας κίνησης του κεφαλαίου, των ανθρώπων και των ιδεών. Διανοούμενος γεωγράφος και ανθρωπολόγος ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" - στα σκαλοπάτια της ΑΣΟΕΕ-, αναφέρει μεταξύ άλλων,
"Το 'κεφάλαιο' είναι απλά 'ζωντανό', βρίσκεται το ίδιο διαρκώς σε κίνηση, είναι χρήμα που αναζητά άλλο χρήμα."
Ο καθηγητής, λοιπόν, συμβουλεύει τους Έλληνες, ότι με δεδομένο, ότι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερβολική δύναμη που απέκτησε ο χρηματοπιστωτικός τομέας σε σχέση με άλλες πλευρές του κεφαλαίου, τον παραγωγικό τομέα, τον εμπορευματικό, κ.ά. συναφείς, ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση, 'την στάση πληρωμών', ενέργεια η οποία θα έχει ως άμεσο επακόλουθο 'την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους'.
Στη συνέχεια, ο διάσημος καθηγητής, αναφέρει, ως πρόσφατο παράδειγμα, την Αργεντινή η οποία αφού, κήρυξε στάση πληρωμών, στη συνέχεια επαναδιαπραγματεύθηκε το χρέος της με κατάληξη, οι παγκόσμιοι πιστωτές της να αποδεχθούν την εξόφληση του χρέους, πληρώνοντας 30 σεντς το δολάριο. Αφού πέρασε δύο δύσκολα χρόνια, οι επενδυτές επέστρεψαν, σε μια βατή πλέον οικονομία, η οποία απ' το χείλος του γκρεμού βρέθηκε σε μια άνευ προηγουμένου ανοδική-αναπτυξιακή πορεία. Σαν να έλεγε, δηλ. στους πιστωτές, "πάρτε αυτά τώρα ή τα χάνετε όλα". Χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο τούνελ των 20 χρόνων λιτότητας που προωθούν,  το χαρακτήρισε ως ανεπαρκείς προσπάθειες οδοντιάτρου, ο οποίος αντί να κάνει μια εξαγωγή δοντιού και να πονέσει ο ασθενής για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, προτιμά την μακροχρόνια θεραπεία με αβέβαια φυσικά αποτελέσματα.
Και ολοκλήρωσε με την εξής δήλωση-προτροπή,
"Το κράτος έσωσε τις τράπεζες και τώρα έχει πρόβλημα, με την στάση πληρωμών, επιστρέφει το πρόβλημα, απο τον δημοσιονομικό τομέα στον χρηματοπιστωτικό. Απλά κάντε το."
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Νομπελίστα, Ζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, με θέμα την κρίση στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
"Οι οικονομίες των χωρών με κρίση, όπως Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, πρέπει να υποστηριχθούν με αναπτυξιακές επενδύσεις, και όχι να τους επιβάλλονται αποπνικτικά μέτρα λιτότητας, αμφιβόλου αποτελέσματος." Προέβλεψε δε, εξεγέρσεις στις χώρες αυτές, αν λόγω αυτών των προγραμμάτων λιτότητας, η ανεργία των νέων ξεπεράσει το 50%, απο το 30-40% που είναι σήμερα.

Παραλληλισμοί, εποχών και καταστάσεων των δύο χωρών, Ελλάδος & Αργεντινής στην ηλεκτρονική διεύθυνση, http://www.thegreekz.com/forum/showthread.php?t=507917.
Η Ελλάδα, βέβαια, δεν έχει ανάγκη τις προτροπές, και τις απόψεις  διεθνών οικονομολόγων, αλλά έχει τους δικούς της "Μαντέληδες" κ.α. (ονόματα δεν λέμε, όχι βέβαια ότι δεν θα αναφερθώ, εκτενώς κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι του παρόντος site), οι οποίοι την οδήγησαν σ' αυτόν το δρόμο της εξαθλίωσης, που τελειωμό και γυρισμό δεν έχει με τις σημερινές επιλογές.

'ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΝΤΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου