Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών: "Η Ελλάδα θα μας φέρει χρυσάφι"!


Η Ελλάδα περιγράφεται ως χώρα η οποία μπορεί εύκολα να ανθίσει οικονομικά και να υπάρξουν τεράστια χρυσοφόρα κέρδη για όποιον ελέγχει την οικονομία της καθώς, όπως σημειώνεται, σε εσωτερικό έγγραφο εργασίας που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Die Welt», οικονομολόγοι και επιχειρηματίες διαπιστώνουν σε όλους τους τομείς μεγάλη απόσταση από τις ανεπτυγμένες χώρες, άρα και μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της αγοράς εργασίας, της γραφειοκρατίας, των καρτέλ στα ελεύθερα επαγγέλματα, στους τομείς ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών και στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, θα μπορούσε η ελληνική οικονομία εντός πέντε ετών να σημειώσει ανάπτυξη 8%.
Πάντως, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, λείπει η σχετική υποδομή, ενώ οι μεταρρυθμίσεις «δεν αποτελούν προτεραιότητα» για την Αθήνα.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φιλίπ Ρέσλερ πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα, η οποία, όπως επισημαίνεται, δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελε η γερμανική πλευρά. Την επίσκεψη Ρέσλερ στην Αθήνα ακολούθησε ανακοίνωση από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με τον τίτλο «Ελλάδα» και αντικείμενο τη χρηματοδότηση γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και τη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιριών.
Όπως δήλωσε ο ίδιος σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το ταξίδι του δεν είχε ως πρωταρχικό στόχο να υπογραφούν συγκεκριμένες επενδυτικές συμφωνίες, αλλά να μπουν οι βάσεις για διοικητικές δράσεις που θα φέρουν την απαραίτητη νομική ασφάλεια στους επενδυτές και παράλληλα να βρεθούν τα εργαλεία που θα ξεπεράσουν τα κωλύματα στη χρηματοδότηση». Τόνισε επίσης ότι, «η χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την ανάκτηση της φερεγγυότητας της ελληνικής οικονομίας ώστε να παραμείνει στην ευρωζώνη αποτελεί βασική στόχευση της γερμανικής κυβέρνησης». 
«Η υλοποίηση από ελληνικής πλευράς παραμένει ανεπαρκής» σύμφωνα με την αξιολόγηση των συνεργατών του Γερμανού υπουργού, οι οποίοι αναφέρονται ενδεικτικά στην δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στο πρότυπο της γερμανικής KfW, οι συζητήσεις για την οποία, όπως λένε, προχωρούν πολύ αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου