Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

NASA: "Αστεροειδής ισχύος πρόσκρουσης 30.000 ΜΤ κατευθύνεται προς τη Γη"!


Το δυνητικά επικίνδυνο ουράνιο σώμα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, που ανακάλυψε την έκθεση της NASA, απασχολεί την αρμόδια ομάδα δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τα εγγύς στη Γη αντικείμενα, η οποία άρχισε ήδη να μελετά τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου, αν αυτός μεγαλώσει στην πορεία, σε περίπτωση δηλαδή που οι υπολογισμοί είναι λανθασμένοι ή τροχιά του αλλάξει. Η χρήση πυρηνικών όπλων προσαρμοσμένων σε εξωατμοσφαιρικά βλήματα και άλλων τεχνικών εκτροπής από την πορεία του βρίσκονται υπό εξέταση.
Ο αστεροειδής με το κωδικό όνομα 2011 AG5, εκτιμάται ότι σήμερα έχει μια πιθανότητα στις 625, δηλαδή 0,16%, να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 5 Φεβρουαρίου 2040, έχοντας διατρήσει την "ασπίδα" της ατμόσφαιρας και αφού μεταβληθεί σε πύρινη διαστημική "μπάλα" να πέσει στην επιφάνεια του πλανήτη.
Το 2013 ο αστεροειδής πρόκειται να κάνει ένα πρώτο πιο κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 147 εκατ. χλμ., κατά τη NASA, κάτι που θα επαναλάβει το 2023, όταν θα πλησιάσει τον πλανήτη μας μόλις στα 1,9 εκατ. χλμ. ποσό που για τα διαστημικά δεδομένα είναι "μία τρίχα".
Η NASA δεν αποκλείει ακόμα και το 2023 να υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας του πλανήτη αν αλλάξουν τα δεδομένα της τροχιάς του.
Ένας πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής πιστεύεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια. Αν ο 2011 AG5 έπεφτε πράγματι στη Γη, θα προκαλούσε μεγάλες υλικές απώλειες και εκατομμύρια θανάτους, αλλά η ανθρωπότητα θα επιβίωνε από την πρόσκρουση. Εξαρτάται βέβαια που θα έπεφτε. αν έπεφτε στον ωκεανό η ισχύς της πρόσκρουσης θα ισοδυναμούσε με 1500 πυρηνικά όπλα των 20 ΜΤ!
Η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο εκτείνεται έως πέρα από τον Άρη, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια και αυτό είναι που ανησυχεί τους επιστήμονες της NASA . Ότι μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά οι πιθανότητες είτε προς τα πάνω, είτε, προς τα κάτω!
Ήδη συστήθηκε ειδική επιστημονική ομάδα που θα μελετήσει την πορεία του μέχρι το τέλος του 2016 και θα πρέπει να προσκομιστούν λύσεις αντιμετώπισής του. Ο 2011 ΑG5 είναι από τα 8.744 εγγύς στη Γη αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 19.000 τέτοια μεσαίου μεγέθους ουράνια σώματα σε απόσταση έως 200 εκατ. χλμ. από τη Γη (συνεπώς πολλές χιλιάδες ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), τα οποία έχουν πλάτος 100 έως 1.000 μέτρων και έχουν την δυνατότητα να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη.
Βέβαια υπάρχει και η δεδομένη απειλή του αστεροειδή 99942 Άποφις που έχει μέγεθος περίπου δυόμισι ποδοσφαιρικών γηπέδων και προβλέπεται να περάσει κοντά από τη Γη το 2036, τόσο κοντά (σε απόσταση έως 30.000 χιλιομέτρων), που θα είναι ορατός από την Ευρώπη και άλλα μέρη του πλανήτη, ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα αλλάξει πορεία κια θα έρθει εγγύτερα στη Γη.
Ο 99942 Άποφις είναι ένας αστεροειδής της κοντινής γειτονιάς της Γης.  O Andrea Carusi, ο κατ’ εξοχήν μελετετής του 99942 Άποφις, έχει εξειδικευτεί στη μελέτη των Αντικειμένων Κοντά στη Γη (Near Earth Objects Program - NEOP) – σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και ο Απόφις – είναι διδάκτωρ της Ιταλικής Αστροφυσικής Ένωσης και μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.
Μελετά εντατικά τον Απόφι από το Δεκέμβριο του 2004 και είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις παρατηρήσεις, τις μετρήσεις, και τις αναλύσεις που έχουνε γίνει μέχρι σήμερα για την τροχιά και το μέγεθος του αστεροειδούς.  Ήταν το πλέον κατάλληλο άτομο για να εξηγήσει πρακτικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της πρόσκρουσης του στον πλανήτη μας.
"Οι συνέπειες από την πρόσκρουση και τη συντριβή του Απόφις στη Γη, σχετίζονται με την τοποθεσία που θα γίνει η συντριβή του, αν θα είναι ξηρά ή θάλασσα. Η διάμετρος του Απόφις σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς είναι 320 μέτρα. Έτσι, αν πέσει στην ξηρά, ο κρατήρας που θα δημιουργηθεί θα είναι τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα. Σημαντικό ρόλο έχει και η τοποθεσία στην οποία θα πέσει, δηλαδή αν είναι ή όχι κατοικημένη περιοχή.
Οι επιπτώσεις μπορούν να επεκταθούν σε απόσταση σαράντα με πενήντα χιλιομέτρων από το σημείο της σύγκρουσης. Σε αντίθεση, αν προσκρούσει στη θάλασσα, δεν θα υπάρξει μεγάλος κρατήρας μεν, θα προκαλέσει όμως μεγάλο τσουνάμι, που θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που συνέβη στην Ινδονησία το 2004", δηλώνει ο Andrea Carussi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου