Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα και το αδιέξοδο στην επίλυση του Κυπριακού, είναι μεταξύ των βασικών στοιχείων τα οποία επιβραδύνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της υποστήριξαν στο ψήφισμα τους για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο υιοθέτησαν σήμερα.

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 10/2/2011

Ειδικότερα, για τα προβλήματα της Τουρκίας με την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν την εντατικοποίηση των προσπαθειών για βελτίωση των σχέσεων από αμφότερα τα μέρη, αλλά προειδοποίησαν την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και τις τουρκικές στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία πρέπει, επίσης, να «διατηρήσει το διττό πολιτισμικό χαρακτήρα» της Ίμβρου και της Τενέδου, και να βελτιώσει την πρόσβαση της ελληνικής μειονότητας στην εκπαίδευση και την ιδιοκτησία.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο, στο ψήφισμα τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το «πρόσθετο πρωτόκολλο», το οποίο υπεγράφη πριν από πέντε έτη, και το οποίο απαιτεί από την χώρα να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στα αεροπλάνα και στα πλοία που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, εξακολουθεί να επηρεάζει την διαπραγματευτική διαδικασία.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να «διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις αρχίζοντας με την άμεση απόσυρση των δυνάμεων της από την Κύπρο» και ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο την πρόσβαση στις στρατιωτικές ζώνες και στα αρχεία. Θα πρέπει, επίσης, να σταματήσει ο εποικισμός της νήσου με Τούρκους πολίτες, προσέθεσαν οι ευρωβουλευτές. Η έκθεση αυτή εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με 51 ψήφους υπέρ και 5 κατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου