Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

'Το σοβαρότερο Οικονομικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ'


Επί μία περίπου ώρα ο επικεφαλής της FED Μπεν Μπερνάνκι εξηγούσε γιατί άφησε σε χαμηλό επίπεδο το βασικό επιτόκιο. Διευκρίνισε επίσης ότι θα επενδύσει τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα για την αγορά νέων.
Στην πρώτη δημοσιογραφική συνέντευξη μετά την έκδοση ανακοίνωσης της Κεντρικής Τράπεζας, ο Μπερνάνκι άφησε να εννοηθεί ότι θα διατηρήσει τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας έως ότου επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, να ενισχύσουμε το δολάριο έτσι ώστε να τονώσουμε την οικονομία», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες που τον θέλουν να αποδυναμώνει με την πολιτική του το αμερικανικό νόμισμα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να διορθώσει προς τα κάτω τις προγνώσεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας........
«Πρόκειται για το σοβαρότερο οικονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ»
Τον Ιανουάριο η FED προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα κυμαινόταν μεταξύ 3,4%-3,9%. Τώρα ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει λόγο για 3,1%-3,3%.
«Η ανάκαμψη της οικονομίας συντελείται με αργούς ρυθμούς. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού και οι επενδύσεις αυξάνονται και αυτό ενισχύει την ανάκαμψη. Αλλά οι δαπάνες εκτός των ιδιωτικών νοικοκυριών και της αγοράς κατοικίας παραμένουν χαμηλές», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο πρόεδρος της FED έδωσε έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η μείωση του αριθμού των ανέργων. Ο νέος στόχος είναι μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 να διαμορφωθεί το ποσοστό της ανεργίας στο 6,2%-6,8% από το 9% που είναι σήμερα.
Αναφερόμενος στην υποβάθμιση του πιστοληπτικού προφίλ των ΗΠΑ από «σταθερό» σε «αρνητικό» από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, ο κ. Μπερνάνκι είπε πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όλοι όσοι διαβάζουν εφημερίδα γνωρίζουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικό πρόβλημα. «Ελπίζω ότι η αξιολόγηση αυτή θα αποτελέσει έναν ακόμη λόγο προκειμένου το Κογκρέσο και η κυβέρνηση να ασχοληθούν με το ζήτημα. Πρόκειται για το σοβαρότερο οικονομικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος της FED.
Όσον αφορά τις απότομες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης ο Μπεν Μπερνάνκι είπε ότι έχουν προκαλέσει οικονομικά προβλήματα σε πολύ κόσμο, αλλά η Κεντρική Τράπεζα αυτό που μπορεί να κάνει είναι να διασφαλίσει ότι οι αυξήσεις αυτές δεν θα οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.

πηγή: XRIMANEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου