Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Οι BRICS αμφισβητούν την ισχύ του δολαρίου


το άρθρο αναρτήθηκε στο 'βιβλιοπωλείο χωρίς όνομα'

Πρωτοποριακό άλμα προς την αποκαθήλωση της μεγάλης βαρύτητας του δολαρίου στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές έκαναν οι αποκαλούμενες χώρες BRICS, οι σπουδαιότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη.
Το θέμα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα. Κι όμως, η σύνοδος των BRICS στο νότιο κινεζικό θέρετρο Σάνια, την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα βήματα που έχουν κάνει για τη μεταστροφή του παγκόσμιου συστήματος προς την υιοθέτηση ενός πολυνομισματικού αποθεματικού μέσου και εμπορικού συστήματος.
Οι χώρες BRICS είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η νεοεισαχθείσα Νότιος Αφρική, η οποία παγίωσε με την παρουσία της την ισχύ της ομάδας. Αυτή η ομάδα αντιστοιχεί στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο 45% της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης και καταθέτει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που η Δύση μόνο να ονειρεύεται μπορεί πλέον.
Αυτές οι αναπτυσσόμενες υπερδυνάμεις, λοιπόν, στο κοινό ανακοινωθέν τους, ζήτησαν ρητά να αυξηθεί ο ρόλος τους στην παγκόσμια λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων.
“Ζητούμε ταχεία επίτευξη των στόχων για τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, η οποία συμφωνήθηκε στις προηγούμενες συνόδους του G20 (ομάδα των είκοσι μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών) καθώς και να επαναεπιβεβαιωθεί ότι η διοικητή δομή των διεθνών οικονομικών θεσμών θα καθρεφτίζει τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην παγκόσμια οικονομία και θα αυξήσει τη φωνή και την εκπροσώπηση των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών”.
πηγή: EURO2DAY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου