το άρθρο από Ε. Τσερεζόλε στις 13/3/2011
"Φωτιές" ανάβει η Κόκα Κόλα στην Ινδία. Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο του κρατιδίου Κεράλα, στη νότιο Ινδία, στις 24 Φεβρουαρίου ψήφισε υπέρ της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για να αποφανθεί σχετικά με τα αιτήματα αποζημίωσης κατά της Κόκα Κόλα. Η πανίσχυρη εταιρεία κατηγορείται ότι ρύπανε και υπερεκμεταλλεύτηκε τα υπόγεια ύδατα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων κατοίκων. Το ύψος των ζημιών (αγροτικές απώλειες, ρύπανση υδάτων, ασθένειες) υπολογίζεται σε 48 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ).
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο οικοδομήθηκε το 2000 σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Πλαχιμάντα, προάστιο στο κέντρο ορυζώνων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού. Λίγους μόλις μήνες από την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου, οι κάτοικοι άρχισαν να παραπονιούνται για την άσχημη γεύση του νερού και μετά για πτώση του επιπέδου των υπόγειων υδάτων. Κάθε μέρα αντλούνταν κατά μέσο όρο περίπου 500 χιλιάδες λίτρα νερού και 150 χιλιάδες λίτρα χρησιμοποιημένα απορρίπτονταν. Το εργοστάσιο έκλεισε το 2004, ύστερα από διαμαρτυρίες των κατοίκων και ύστερα από εντολή της επιτροπής ελέγχου της ρύπανσης του κρατιδίου Κεράλα. Όμως η Κόκα Κόλα διεκδικεί πάντα το δικαίωμα εκμετάλλευσής του και έφερε την υπόθεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ακόμη δεν έβγαλε την απόφασή του.
Ωστόσο οι επιστημονικές μελέτες δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων. Ήδη από το 2003, ο καθηγητής Τζων Χένρι, που τότε ήταν ειδικός τοξικολογίας στην ιατρική σχολή του Imperial College, στο Λονδίνο, είχε προειδοποιήσει για "καταστροφικές συνέπειες των χρησιμοποιημένων υδάτων στον γύρω πληθυσμό". Και τούτο γιατί τα νερά αυτά περιέχουν ισχυρές συγκεντρώσεις σε χλώριο και σε κάδμιο, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους, δερματικές ασθένειες και αναπνευστικά προβλήματα. Παρά και τα παρεμφερή συμπεράσματα της έρευνας που έκανε το κρατίδιο Κεράλα, η εταιρεία συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες.
Πάντως δύσκολα η Κόκα Κόλα μπορεί να αρνηθεί μια άλλη επιστημονική μελέτη, καθώς την έχει χρηματοδοτήσει η ίδια! Αφορά άλλα, εν ενεργεία εργοστάσιά της σε περιοχές όπου τα υπόγεια ύδατα γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης. Τη διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ενέργειας και Πόρων και μαρτυρεί ότι το εργοστάσιο της Καλαντέρα, στο κρατίδιο Ρατζαστάν, ευθύνεται για την "επιδείνωση της κατάστασης του νερού και για τις εντάσεις με τις γύρω κοινότητες". Το Ινστιτούτο, του οποίου προΐσταται ο Ρατζέντρα Πατσαούρι, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για την εξέλιξη του Κλίματος, δεν βλέπει το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και συνιστά το κλείσιμο του εργοστασίου ή τη μετακόμισή του.Οι εντάσεις, κυρίως με τους αγρότες, είναι συχνές και κορυφώνονται το καλοκαίρι, όταν θέλουν να ποτίσουν τα χωράφια τους, ενώ η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή της για να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση. Ήδη έχουν γίνει διαδηλώσεις και η αστυνομία έχει απαγορεύσει στους διαμαρτυρόμενους να πλησιάσουν στο εργοστάσιο σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Παράλληλα τις εντάσεις αυτές επιδεινώνει το γεγονός ότι σε ορισμένα κρατίδια δεν υφίσταται καν νομικό πλαίσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου