Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Οι Έλληνες διπλωμάτες φοβούνται Τουρκική Εισβολή για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη - ΑΟΖ


Σάλος έχει προκληθεί από τα όσα ανέφερε δημοσίως, την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης - ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης κ. Ηλίας Τσεκερίδης, ένα από τα σημαντικά στελέχη της ομογένειας στην μεγαλούπολη.

Και αυτό γιατί ο κ. Τσεκερίδης εμφανίζει Έλληνες διπλωμάτες – τους οποίους πάντως δεν κατονομάζει – να εκφράζουν φόβους για πιθανή τουρκική εισβολή, στην περίπτωση που η χώρα μας προχωρούσε τα ζητήματα που σχετίζονται με την οροθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) στο Καστελλόριζο!Το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Τσεκερίδη έγινε γνωστό στην ομογένεια από το GreekAmericanNewsAgency.com και αναρτάται σήμερα με ηχητικό αρχείο από το protothema gr., το οποίο πληροφορείται ότι το ζήτημα έχει αποτελέσει αφορμή για να ξεσπάσει μεγάλη ένταση στο εσωτερικό αρκετών ομογενειακών φορέων.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του απολογισμού των εορταστικών εκδηλώσεων για την απόδοση τιμών επ ευκαιρία της 190ης επετείου από την Επανάσταση του 1821, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε σχεδόν στο σύνολό του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για το ζήτημα της μη προβολής των εθνικών θεμάτων (Σκοπιανό, Κυπριακό, Ποντιακό και ΑΟΖ) ούτε στο ετήσιο συλλεκτικό λεύκωμα αλλά ούτε και στην παρέλαση, αιτιολόγησε την επιλογή της διοίκησης από τους φόβους που εκφράζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές για τις τουρκικές αντιδράσεις.Σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο, ο κ. Τσεκερίδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: “Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι ότι δεν ήθελα εγώ να το κάνουμε θέμα… Mε αυτούς τους ίδιους που μιλάτε, τους διπλωμάτες… είπανε… πήγαμε στο Καστελόριζο και κάναμε αυτό που λέμε να κάνουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και έρχεται η Τουρκία. Είμαστε εις θέση να αναχαιτίσουμε την εισβολή των Τούρκων; Η Ελλάδα λέει όχι! Φοβούνται να κάνουν κάτι τέτοιο! Σας το λέω … φοβούνται μήπως έρθει η αρβύλα από δίπλα και μας πατήσει!
Και οικονομικά δεν είμαστε καλά και πιθανόν και στρατιωτικά να μην είμαστε καλά!”…Οι αντιδράσεις στην ομογένεια είναι ήδη έντονες και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής εθνικών θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελλ. Σωματείων ΝΥ, υπό τον πρόεδρο Θεόδωρο Παυλάκο, ετοιμάζουν σχετικό κείμενο που θα καταγράφει την θέση τους μπροστά σε αυτή την δημόσια τοποθέτηση του κ. Τσεκερίδη ενώ ήδη συζητούν ανοιχτά πλέον και το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης τους από την επιτροπή αυτή της Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, το ζήτημα απασχολεί πλέον και ελληνικές διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σε επικοινωνία που είχαμε με ανώτερη διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον, προφανώς δεν επιβεβαιώνεται η διεξαγωγή μιας συζήτησης με τέτοιο περιεχόμενο. Οι δε δηλώσεις Τσεκερίδη χαρακτηρίζονται ως «μη σοβαρές και σε κάθε περίπτωση εντελώς ανεύθυνες, καθώς αν μη τι άλλο εκθέτουν την χώρα, εμφανίζοντας την εθνικά και στρατιωτικά ανέτοιμη έναντι της γείτονος, σε μία μάλιστα περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δυο χωρών σταδιακά βελτιώνονται.”

πηγή: εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου