Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Τουρκικό Σχέδιο κατάληψης του Καστελόριζου


Σειρά σχεδίων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σε συνέχεια του σχεδίου SUGA που αποκάλυψε η 'ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ' για απόβαση σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου, περιήλθαν στην κατοχή του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού και προβλέπουν σε όλες τις περιπτώσεις είτε πρόκειται για ενέργεια στο βόρειο είτε στο κεντρικό ή νότιο Αιγαίο, απόβαση και κατάληψη του Καστελόριζου!
Το μικρό νησί που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας και κρίνει υπερ της Ελλάδας τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ανατολικής Μεσογείου και αλλάζει ολόκληρο τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, φαίνεται ότι αποτελεί τον κορυφαίο στόχο της Τουρκίας σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συγκρουσης.
Μία επιχείρηση η οποία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες επιχειρησιακές δυσχέρειες αυτή καθ'εαυτή για τις τουρκικές δυνάμεις, έστω αν μετά θα κινδυνεύσουν (από την στιγμή που υπάρχει ελληνική πολιτική ηγεσία διατεθειμένη να υπερασπιστεί τα ελληνικά εδάφη) με γενική σύγκρουση. Ήδη έχει εντοπιστεί συγκεκριμένο σενάριο κατάληψης από ομάδα Τούρκων πεζοναυτών το νησί, οι οποίοι θα μεταφερθούν με ταχύπλοα από την τουρκική ακτή. Θα είχε προηγηθεί απόβαση από αέρος ειδικής ομάδας με ελικόπτερα UH-60.
Στο μεταξύ προς επίρρωσιν αυτών των σχεδίων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας για το Καστελόριζο σε συνέντευξή του στην 'ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ', υποστήριξε ότι  "δεν είναι μέρος του Αιγαίου,αλλά της Μεσογείου». Λίγα 24ωρα πριν αρχίσει την επίσκεψη-πρόκληση στην Ελλάδα, μετά από σχετική άδεια που του έδωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, υποστήριξε τα εξής άκρως αναθεωρητικά: «Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ΄ ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων,συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το εντυπωσιακό είναι ότι και αυτός όπως πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος, επιτίθεται στα ελληνικά ΜΜΕ που επιμένουν τα προβάλουν τις τουρκικές προκλήσεις: «Είναι απογοητευτικό για εμάς ότι τα ελληνικά ΜΜΕ και ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σ΄ αυτές τις διελεύσεις" είπε μιλώντας  για τις τουρκικές κρουαζιέρες φρεγατών σε Σαρωνικό, Σούνιο και Ραφήνα.
"Μου είναι δύσκολο να τους καταλάβω. Δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλαδα σταδιακά υιοθετεί τη θέση της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Ελλάδας. Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο.
Σε ότι αφορά τα χωρικά ύδατα, η αρχή της «αβλαβούς διέλευσης» στο διεθνές δίκαιο είναι σαφής και δεν αφήνει χώρο για εθνικές ερμηνείες. Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ΄ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη κι αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου.Τουναντίον θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του!!!».

Το ότι πολλάκις πάντα 'μόνο' τα τουρκικά πολεμικά παραβαίνουν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, 'το κάνει ... γαργάρα' ο θρασύτατος Νταβούτογλου...


πηγή : DEFENCENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου