Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αμερικανική Δέσμευση για το Φυσικό Αέριο στην Ν.Α. Μεσόγειο



Οι ΗΠΑ "χοντραίνουν" το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού θεωρούν ότι εδώ βρίσκεται το "κλειδί" για την μερική απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και προκειμένου να το επιτύχουν αυτό δεν διστάζουν να βρεθούν απέναντι στην Τουρκία και να υποστηρίξουν ενεργά τα δικαιώματα της Κύπρου σε μία ιστορική "γεωστρατηγική ασυμφωνία" που ο Ελληνισμός οφείλει να αξιοποιήσει: Η αμερικανική εταιρεία «Noble Energy», μέλη του Δ.Σ. της οποίας ανήκαν σε κορυφαίες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δεσμεύθηκε για πρώτη φορά να μεταφέρει στην Κύπρο φυσικό αέριο από το οικόπεδο «12», το οποίο βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η εταιρεία θεωρείται το "μακρύ χέρι" των ΗΠΑ όταν θέλουν να αξιοποιήσουν ενεργειακά "δύσκολες" γεωστρατηγικά περιοχές. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Οιοσδήποτε (π.χ. Άγκυρα) τολμήσει να αμφισβητήσει με "ενεργό" τρόπο την επιχείρηση εξόρυξης του φυσικού αερίου, απλά "θα έχει να κάνει με τις ΗΠΑ".



Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, με βάση τους σχεδιασμούς της αμερικανικής εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσουν εντός του 2011 και παράλληλα θα γίνουν οι πρώτες δύο γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση της «Noble Energy» προβλέπει διασωλήνωση 185 χιλιομέτρων, με τοποθέτηση αγωγού διαμέτρου 20 ιντσών. Υπολογίζεται ότι η διασωλήνωση θα αρχίσει εντός του 2012, με ταυτόχρονη τοποθέτηση υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, η πρόταση της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή και την κατασκευή τριών δεξαμενών αποθήκευσης.

Η «Noble Energy» θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας και τα κέρδη θα κατανέμονται, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα έξοδα της αμερικανικής εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών θα καταλήγει στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τους πρώτους υπολογισμούς, προκύπτει ότι στο οικόπεδο «12» υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης.

πηγή: DEFENCENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου