Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τώρα κατασπαράζουν την Πορτογαλία

Εξαιρετικά διδακτική είναι αυτή η ιστορία της προκλητικής πιστοληπτικής υποβάθμισης των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας από τη Moody' s. Είναι πολλαπλά διαφωτιστική και τινάζει στον αέρα όλα τα προσχηματικά και αληθοφανή επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν τα μέτρα που εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ευθύς εξαρχής και η εξοργιστικά μεροληπτική στάση του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου εναντίον της χώρας µας, σε σύγκριση µε τη στάση του απέναντι στην Πορτογαλία.
Έξω φρενών γινόταν οποιοσδήποτε Έλληνας διάβαζε χθες ξένες σοβαρές εφημερίδες. Κορυφαία είδηση µε τεράστιες συνέπειες για µια ολόκληρη χώρα, για όλη την ευρωζώνη, για το ευρώ και ως εκ τούτου για την παγκόσμια οικονομία ήταν φυσικά η υποβάθμιση στην κατηγορία των ‘σκουπιδιών’, των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων απ’ τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody' s.
Σε καμιά εφημερίδα όμως δεν ήταν πρώτο θέμα! Ούτε καν στις οικονομικές! Το κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της ‘Walt Street Journal (WSJ)’, για παράδειγμα, ήταν για την... Ελλάδα!!! ‘Σε αμφιβολία η ελληνική διάσωση εν µέσω έλλειψης ομολόγων’ ανέφερε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος και η υποβάθμιση της Πορτογαλίας ήταν µια ασήμαντη παραπομπή κυριολεκτικά δύο μόλις αράδων -και μάλιστα τρίτη στη σειρά- στο... ελληνικό ρεπορτάζ!!! Έλεος.
Στην πρώτη σελίδα των ‘Financial Times’ του Λονδίνου η υποβάθμιση της Πορτογαλίας αναφερόταν σε ένα μονόστηλο που είχε... 14 (μετρημένες!) αράδες. Στους ‘Times’ του Λονδίνου η είδηση βρισκόταν στη σελίδα 29, στα οικονομικά θέματα.
Ακόμα και στην ισπανική εφημερίδα ‘Ελ Παΐς’, που λόγω γειτνίασης και λόγω υπερβολικής έκθεσης ισπανικών τραπεζών στα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα, το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για την Ισπανία, δεν υπήρχε τίποτα, καμιά αναφορά ή παραπομπή στην πρώτη σελίδα. Η είδηση υπήρχε στη σελίδα 20. Τα ίδια λίγο - πολύ σε όλες τις εφημερίδες …
Πέρα όμως απ’ την δικαιολογημένη αγανάκτηση (όλες αυτές οι εφημερίδες αθροιστικά έχουν κάνει εκατοντάδες φορές κύριο θέμα της πρώτης σελίδας τους την Ελλάδα, µε απαξιωτικό και υπονομευτικό φυσικά τρόπο), υπάρχει και η ουσία του ζητήματος.
Πρόκειται για τρομοκρατία’ δήλωσε έξαλλος ο Πορτογάλος πρώην υπουργός βιομηχανίας Λουίς Μίρα Αµαράλ, αναφερόμενος στην κατά τέσσερις (!) βαθμίδες υποβάθμιση της χώρας του από τη Moody' s χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένα γεγονός που να μπορεί έστω και προσχηματικά να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την κίνηση αυτή.
Σε ανακοίνωσή της η Moody' s ισχυρίστηκε ότι κατέταξε στα ‘σκουπίδια’ τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα, επειδή δήθεν εκτίμησε από τώρα ότι η χώρα μετά από δύο χρόνια, από τα μέσα του 2013 και έπειτα, δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί. Και έτσι θα χρειαστεί και η Πορτογαλία δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Γκρέμισε δηλαδή τους Πορτογάλους τώρα στα ‘σκουπίδια’, επειδή της ήρθε µια ιδέα για το τι θα κάνουν μετά από δύο χρόνια!!!
Η γελοιότητα του ισχυρισμού του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμα και αν όντως δεν μπορέσει να βγει στις αγορές η Πορτογαλία τότε, τα ποσά που θα χρειαστεί για το δεύτερο πακέτο βοήθειας από τα κράτη της ΕΕ είναι κυριολεκτικά ασήμαντα: μόλις 10 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2013 και ακόμα λιγότερα, µόνο 6 δισεκατομμύρια για ολόκληρο το 2014!
Οι ύαινες του χρηματοπιστωτικού συστήματος χρεοκοπούν εν ψυχρώ µια χώρα για 10 και 6 δισ. ευρώ! Οι κερδοσκοπικοί τους στόχοι είναι εξόφθαλμοι. Τα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη από χθες, καθώς τα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας στη δευτερογενή αγορά ξεπέρασαν το 12,9% και τα διετή το 16,3% στη διαφορά επιτοκίου µε τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα, πραγματοποιώντας άλμα στο κενό της... χωματερής ομολόγων!!!
ΠΑΡΑΜΥΘΙ-Δεν τους έσωσε η συναίνεση
Υπάκουσαν πειθήνια σε όλες τις εντολές της ΕΕ οι Πορτογάλοι. Και μνημόνιο υπέγραψαν προεκλογικά. Και συναίνεσαν εκ προοιμίου σε αυτό όλα τα πολιτικά κόμματα πλην Αριστεράς. Και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αφέθηκαν να οδηγηθούν μοιρολατρικά στη σφαγή χωρίς αντίσταση, χωρίς διαδηλώσεις. Τίποτα από αυτά όμως δεν τους έσωσε. Οι γύπες των αγορών άρχισαν να τους κατασπαράζουν, αμέσως μόλις τους έβαλαν σε καθεστώς μνημονίου! Απλώς τους κατασπαράζουν σιωπηλά, µε την ίδια αγριότητα που λεηλατούν την Ελλάδα, απλά και µόνο χωρίς να τους βρίζουν όπως κάνουν µε µας! ‘Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα. Η θέση µας είναι πολύ καλύτερη!’ επαναλάμβανε ανοήτως ο δεξιός πρόεδρος της χώρας. Τώρα έμαθε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου