Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σκιές CDS πάνω από τον Αντρίκο Παπανδρέου

Άρθρο του Φοίβου Κλαυδιανού
Βαριές σκιές πέφτουν πάνω στον (μικρότερο αδελφό του πρωθυπουργού) Αντρίκο Παπανδρέου ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδος «Ελευθεροτυπία», που αποκάλυψε τις σχέσεις του με διεθνή εταιρία, η οποία ασχολείται με τη διαχείριση CDS, δηλαδή τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας!
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που παραθέτει και σχετικά έγγραφα, ο Αντρίκος Παπανδρέου εμφανίζεται μέλος της τριμελούς Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της εταιρίας Unigestion, η οποία μόλις πριν από μερικούς μήνες (τον Νοέμβριο του 2010) έκανε προτάσεις στους πελάτες της (μεταξύ των οποίων και πλούσιες οικογένειες του εξωτερικού) για «ένα νέο μοντέλο διαχείρισης κινδύνων» ώστε να προφυλαχθούν από πιθανές χρεοκοπίες χωρών.
Η υπόθεση των CDS έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ και πολύ καιρό, καθώς αποτελεί, με απλά λόγια, την «ταμπακέρα» της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Λίγο καιρό μετά τις εκλογές του 2009, τα ασφάλιστρα για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας άρχισαν να κάνουν ράλι ανόδου, που συνεχίστηκε με ξέφρενους ρυθμούς μόλις ο Γ. Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησαν τις δηλώσεις περί «Τιτανικού», «διεφθαρμένης χώρας» κ.λπ.
Σήμερα, τα ασφάλιστρα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και προσφέρουν πάρα πολύ υψηλές αποδόσεις στους κατόχους τους. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η Ελλάδα οδηγηθεί σε κάποιου είδους «χρεοκοπία» -η οποία θα εκληφθεί ως «πιστωτικό γεγονός» κατά την επίσημη ορολογία-, τότε θα αποφέρουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ σε όσους έχουν ποντάρει στην εξέλιξη αυτή. Άρα κάποιοι (που είναι και ιδιώτες), προκειμένου να γίνουν δισεκατομμυριούχοι, έχουν κάθε λόγο να σπρώχνουν, με διάφορους τρόπους, τη χώρα μας στη χρεοκοπία.
Το θέμα πήρε νέες διαστάσεις, όταν έγινε γνωστό ότι μετά τις εκλογές και μέχρι το τέλος του 2009 η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πούλησε τα CDS που είχαν αγοραστεί το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Η πώληση έγινε με κέρδη και σε σαφώς υψηλότερες τιμές, οι οποίες όμως ήταν και πάλι, όπως προέκυψε, πολύ χαμηλότερες από εκείνες που διαμορφώθηκαν μέσα στους επόμενους μήνες. Εκτός από τις τεράστιες διαφορές και τα κολοσσιαία κέρδη για όσους, ακόμη κι αν δεν γνώριζαν, μπορούσαν βάσιμα να εκτιμήσουν τις εξελίξεις, το σημαντικότερο είναι άλλο. Με την πώληση των CDS σε κερδοσκόπους των ξένων αγορών η χώρα μας έχασε ένα κρίσιμο όπλο προστασίας απέναντι στην καταιγίδα που έμελλε να ξεσπάσει.
Το όνομα του Αντρίκου Παπανδρέου ανέφερε πρώτος ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής σφοδρή επίθεση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τότε ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε αντιδράσει, διαψεύδοντας οποιαδήποτε σχέση του με CDS και αναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε βάρος του κ. Καμμένου.
Οποιαδήποτε σχέση με CDS αρνήθηκε με γραπτή δήλωσή του ο αδελφός του πρωθυπουργού Αντρίκος Παπανδρέου, «απαντώντας» έτσι στο σχετικό δημοσίευμα, επιφυλασσόμενος για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του. Στη δήλωσή του πάντως παραδέχεται τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Στρατηγικής ενός κεφαλαίου Αειφορίας της Unigestion, από τον Ιανουάριο του 2009.
«Η συμμετοχή μου συνδέεται άμεσα με την ιδιότητά μου ως ακαδημαϊκού στα ζητήματα της περιβαλλοντικής οικονομικής» λέει, σημειώνοντας ότι δεν συνιστά είδηση, αφού εμπεριέχεται στο βιογραφικό του. «Ο ρόλος αυτός είναι αυστηρά προσδιορισμένος και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, όπως παραπλανητικά υποδηλώνει ο τίτλος της εφημερίδας, με ελληνικά ή άλλα CDS» τόνισε συνεχίζοντας στην δήλωσή του.
Επομένως, η χθεσινή αποκάλυψη της «Ελευθεροτυπίας» -υπό τον τίτλο «Ο αδελφός του πρωθυπουργού, σύμβουλος funds για τα ελληνικά CDS»- δημιουργεί πολλά ερωτήματα σε σχέση με τον ακριβή ρόλο του πρωθυπουργικού αδελφού, ο οποίος αυτή τη φορά πάντως επέλεξε (επισήμως τουλάχιστον) τη σιωπή.
Στο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει η Αριστέα Μπουγάτσου, αποκαλύπτεται ότι «σε μια δυσεύρετη πλέον παρουσίασή της, η Unigestion -που διαχειρίζεται πάνω από 8 δισ. ευρώ- τον Μάρτιο του 2009 και υπό τον τίτλο: Περιβαλλοντική βιωσιμότητα (ή αειφορία) «Environmental Sustainability The Private Equity Edge», ως Strategic Committee (Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού) εμφανίζει τον Bertrand Piccard και τον Αντρέα Α. Παπανδρέου, αφήνοντας κενή τη θέση του τρίτου μέλους και με την ένδειξη «θα ανακοινωθεί».
Κατά το ρεπορτάζ, «μέχρι στιγμής, η παρουσία του Αντρίκου Παπανδρέου στον στρατηγικό σχεδιασμό μιας τέτοιας εταιρίας ήταν άγνωστη και είχε μείνει η εντύπωση ότι η ενασχόλησή του με τα περιβαλλοντικά ζητήματα ήταν... συνεδριακού τύπου». Επίσης στο ενημερωτικό της δελτίο πριν από επτά μήνες η Unigestion «περιγράφει φόρα παρτίδα τις αποδόσεις των CDS» όπου «δεσπόζουν τα ελληνικά CDS που χτυπούν υψηλές αποδόσεις». Και στο εταιρικό της προφίλ ως συνεργαζόμενη τράπεζα εμφανίζει και την Dexia, μια τράπεζα που έχει εκδώσει CDS, τουλάχιστον σύμφωνα με λίστα που έχει δημοσιοποιήσει ο κ. Καμμένος.
Η Unigestion αυτοσυστήνεται ως πρωτοπόρος στην Ευρώπη στις δραστηριότητες των Hedge Funds και του Private Equity με γραφεία στη Γενεύη, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Σιγκαπούρη και στα Channel Islands.
Η εφημερίδα θυμίζει, τέλος, ότι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Αντρίκου Παπανδρέου, i4cence (Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακής Ασφάλειας), βρέθηκε εγγεγραμμένη στα μητρώα των ελβετικών εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου