Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Μια πιο γερμανική Ευρώπη» |


«Μια πιο γερμανική Ευρώπη», είναι ο τίτλος του σχολίου της γερμανικής έκδοσης των Financial Times για τη σύνοδο κορυφής: 
"Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής το συνολικό πακέτο για το ευρώ παρά τις αδυναμίες του, συνιστά πρόοδο για την ΟΝΕ
Το σύμφωνο για το ευρώ συνιστά έναν κλασικό ευρωπαϊκό συμβιβασμό, που ο κάθε ηγέτης μπορεί να τον ‘πουλήσει’ στη χώρα του σαν επιτυχία.
Πριν από ένα χρόνο, στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, δεν ήταν καθόλου σαφές, εάν η ΕΕ θα δρομολογούσε ευρωπακέτα βοήθειας σε μεμονωμένες χώρες –μέλη. 
Ένα χρόνο μετά, με πρωτοφανείς ρυθμούς για την ΕΕ, διασφαλίζονται βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι μηχανισμοί διάσωσης των προβληματικών χωρών, ένα νέο πιο αυστηρό σύμφωνο σταθερότητας (όσον αφορά τις δομικές αλλαγές και τα υψηλά χρέη) και ένας άγνωστος μέχρι τώρα στην ΕΕ συντονισμός της οικονομικής της πολιτικής.


Η Ευρώπη γίνεται έτσι πιο γερμανική!!!


Εάν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 η πολιτική της Bundesbank ήταν το πρότυπο της ΕΚΤ, τώρα προσανατολίζεται και η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική στις γερμανικές οικονομικές παραδόσεις.
Εδώ ελλοχεύει όμως ένας κίνδυνος: 
οι περικοπές και η λιτότητα στον δημόσιο τομέα ενδέχεται να βλάψουν την ανάπτυξη.
Η παραγωγικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνον με χαμηλούς μισθούς και χαμηλό εργασιακό κόστος, αλλά και με τη δημιουργικότητα και το μάρκετινγκ στον τομέα της έρευνας και της αναπτυξιακής πολιτικής."

πηγή: dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου