Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ο οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ επιβεβαιώνει το κρυφό μήνυμα του ‘κώδικα Βενιζέλου’ |


Σε πρόσφατο άρθρο του XRIMANEWS ‘αποκωδικοποιήθηκε’ πρόσφατη δήλωση του κ. Βενιζέλου με τη μετάφραση να δείχνει πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της για την την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο ‘Ο “κώδικας Βενιζέλου” και το αποκωδικοποιημένο μήνυμα του (2)”  ο κύριος Πάνος Παναγιώτου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: 

“Οι δηλώσεις του Υπουργού στη συνέχεια αποκαλύπτουν ένα ακόμη κρυφό μήνυμα εξίσου μεγάλης σημασίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος: “αναµένουµε ακόµη τη φυσιολογική - στατιστική αναπροσαρµογή του µεγέθους του ΑΕΠ που θα αυξήσει τον παρονοµαστή του κλάσµατος του δηµοσίου χρέους, ενώ η σταθεροποίηση της κατάστασης θα µας επιτρέψει να µιλήσουµε µε πιο καλούς όρους µε τους ιδιώτες– τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια, ταµεία – που είναι κοµιστές του τµήµατος εκείνου του δηµοσίου χρέους που δεν έχει περιέλθει ακόµα στα χέρια των εταίρων µας στην ευρωζώνη και διεθνών θεσµών, όπως η ΕΚΤ και το ∆ΝΤ. Όλα φυσικά αυτά χρειάζονται ισχυρή πολιτική και κοινωνική στήριξη”.
Τα κράτη συνομιλούν με τους κατόχους παλιού χρέους όταν ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του. Η διαπραγμάτευση γίνεται κατά κανόνα μέσω ενός ‘διαιτητή’ που στην περίπτωση της Ελλάδας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το ΔΝΤ. Ο κ.Βενιζέλος αναφέρει ρητά ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μιλήσει με καλύτερους όρους με τους δανειστές – όχι την Τρόικα – αλλά όσους είναι κάτοχοι χρέους  που “δεν έχει περιέλθει ακόμη” σε αυτήν.
Η φράση ‘καλύτεροι όροι’ κατά την εκτίμηση μου αναφέρεται στους όρους της διαπραγμάτευσης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία λογικά θα γίνει μετά το 2013 μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης σε μία διαδικασίαπου στο κόστος της οποίας,  θα συμμετάσχουν και οι δανειστές όπως έχει πει επανειλημμένα η κυρία Μέρκελ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Ελλάδα δε θα προχωρήσει αυτοβούλως σε μία αναδιάρθρωση και αυτή δε θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο το ‘κούρεμα’ των ελληνικών ομολόγων αλλά θα συνοδεύεται από νέους όρους στους οποίους θα πρέπει να συμφωνήσουν τα αντισυμβαλλόμενα μέρη.”
Λίγες ημέρες μετά τη συγγραφή του άρθρου τα σχέδια αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους έρχεται να επιβεβαιώσει  ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters δήλωσε ότι θεωρεί την αναδιάρθρωση ‘σίγουρη’!
“Η απόφαση της συνόδου κορυφής δεν αποτελεί παρά μία ανάσα για την Ελλάδα”, συμπλήρωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Φελντ. Και το ερώτημα είναι απλό: ποιος έχει δίκαιο τελικά: ο Φελντ, ο Παναγιώτου, ο Βενιζέλος ή η ελληνική κυβέρνηση;
πηγή: XRIMANEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου