Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τα πιο ισχυρά γερμανικά λόμπι ζητούν αναδιάρθρωση και όχι επιπλέον δάνεια για την Ελλάδα |


newsimage


Μετά την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), την ομάδα των 200 οικονομολόγων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) έρχεται τώρα το πανίσχυρο λόμπι των εργοδοτικών και επιχειρηματικών συνδέσμων της Γερμανίας να υπενθυμίσει στην καγκελάριο τις επιθυμίες της γερμανικής οικονομίας.

Οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να παραπέμπονται σε μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης. Μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους τους θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας.
Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH) τάσσονται κατά της έκδοσης «ευρωομολόγου», υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καθιστούσε την ΕΕ «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και θα οδηγούσε στην «κοινοτικοποίηση» των χρεών των προβληματικών χωρών. Τονίζουν επίσης ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να είναι «διακρατικά οργανωμένος» και ότι η βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να χορηγείται με αυστηρούς όρους.
Κοινός παρονομαστής αυτών των προσπαθειών να μην ενδώσει η καγκελάριος στις πιέσεις των ευρωπαίων για μια ευέλικτη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και κυρίως να μην διευρυνθεί το ταμείο σταθερότητας και να μην του εκχωρηθεί η αρμοδιότητα επαναγοράς του χρέους των προβληματικών χωρών. Στο σκηνικό που στήνεται εμφανίζεται αναπότρεπτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ η ομάδα οικονομολόγων γύρω από το ινστιτούτο IfO του Μονάχου θέτει το δίλημμα για την Ελλάδα: «Επιστροφή στη δραχμή ή μείωση μισθών και τιμών».
πηγή: XRIMANEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου