Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Μέρκελ: μείωση επιτοκίων μόνο με πώληση ελληνικής περιουσίας & αύξηση ιρλανδικού εταιρικού φόρου |


newsimage

Τα πλάνα της Μέρκελ για την Ελλάδα και την Ιρλανδία δεν περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων των δανείων των δύο χωρών, τουλάχιστον όχι αν η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει κρατική περιουσία και η Ιρλανδία να εγκαταλείψει το φορολογικό καθεστώς της. Σύμφωνα με τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να πουληθεί ελληνική περιουσία ενώ σύμφωνα με τη δέσμευση της ιρλανδικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς. Επομένως τα επιτόκια θα παραμείνουν ως έχουν…μάλλον.

Η Ελλάδα δε μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σοβαρών δημοσιονομικών της σφαλμάτων σε διάστημα τριών ετών, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Bild που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Παρασκευής. Αυτό μεταφράζεται ανεπίσημα ως γερμανικό ναι στην επιμήκυνση και έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε ήδη ως δεδομένο από το Δεκέμβριο. Μένει να δούμε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης το οποίο και θα είναι πολύ σημαντικό να ξεπερνά τα 10 χρόνια.
Η Ελλάδα αποκλείεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους στην παρούσα φάση, είπε η καγκελάριος, αφήνοντας να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι ετοιμάζεται γερμανικό σχέδιο αναδιάρθρωσης στο μέλλον, πιθανώς μετά το 2013. ‘Δεν υπάρχουν τα σχετικά εργαλεία’ σημειώνει η Μέρκελ προσθέτοντας ότι από το 2013 και μετά τα εργαλεία θα υπάρχουν και τότε θα πρέπει να συμμετέχουν σε μία διαδικασία πτώχευσης κρατών και ιδιωτικά κεφάλαια.
Δε θα διστάσουμε να ασκήσουμε βέτο σε περιπτώσεις βεβιασμένων αποφάσεων για την χορήγηση δανείων σε προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, προειδοποιεί η Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως οι πιστώσεις από το ταμείο στήριξης θα πρέπει να εγκρίνονται ομόφωνα.
Η Ευρώπη δεν πρόκειται να μετατραπεί σε μία ένωση μεταφοράς κεφαλαίων από τις πλούσιες προς τις φτωχότερες χώρες, τονίζει η Μέρκελ ενώ τέλος όσον αφορά στην αύξηση των πόρων του EFSF οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία θα πει το ναι θέτοντας πολύ αυστηρούς όρους.
πηγή: XRIMANEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου