Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ετοιμασίες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο για τον βομβαρδισμό της Λιβύης

Ιστορικές στιγμές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη (Αργά το βράδυ της 18/3/2011). Με κάποιες μικρο-επιφυλάξεις έγινε δεκτή η κοινή πρόταση των ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΛΙΒΑΝΟΥ. Η πρόταση αφορά αεροπορικές επιδρομές εναντίον μηχανοκινήτων και τεθωρακισμένων του στρατού του Καντάφι. Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν του σχετικού ψηφίσματος και η Γερμανία δήλωσε ότι δεν επιθυμεί στρατιώτες της να βρεθούν σε Λιβυκό έδαφος. 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντεϊβιντ Κάμερον επικοινώνησε πριν λίγο με τους ηγέτες της Γκαμπόν, της Νιγηρίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Νοτίου Αφρικής για να επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους. Επικοινωνία Ομπάμα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας και τον πρωθυπουργό της Ινδίας. Τέλος οι Αμερικανοί εξασφάλισαν από την Αίγυπτο την βάση της EL Mansoura στο Δέλτα του ποταμού Νείλου. Στο περιθώριο ο Gates από την δυναμική παρουσία της Hilary, ενώ ένθερμοι υποστηριχτές της επέμβασης ήσαν κορυφαίοι γερουσιαστές και των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ. Και νέες ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έναντι της Λιβύης, ενώ Βρετανικά αεροσκάφη βρίσκονται στο Ακρωτήρι της Κύπρου και στην Μάλτα.
Το Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο PROVIDENCE, είναι κοντά στον Κόλπο της Σύρτης.
Την ίδια στιγμή ο Καντάφι ισχυρίζεται ότι θα εισέλθει στην Βεγγάζη και το Τομπρούκ και θα "τσακίσει" τις συμμορίες των αντιφρονούντων.
Πριν από λίγο η Γαλλία, άνοιξε τα αεροδρόμιά της στις συμμαχικές δυνάμεις να ενεργήσουν κατά των Λιβυκών δυνάμεων στην Μεσογειακή ζώνη.

πηγή: Geopolitics and Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου