Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Γιατί βλέπει haircut 37% στα ελληνικά ομολόγα και 27% στα ιρλανδικά η Credit Suisse |




newsimageΤα ελληνικά 10ετή ομολόγα λήξης Ιουνίου 2020 κινούνται κοντά στα 66 σεντ στο ευρώ την Πέμπτη δηλαδή με ‘έκπτωση’ κοντά στο 34% της ονομαστικής τους αξίας. Καθώς οι ειδήσεις από το γερμανικό μέτωπο προς το παρόν είναι αρνητικές με τη Μέρκελ να έχει εστιάσει στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και να έχει αποτύχει να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό πρόβλημα στην ουσία του, οι διεθνείς οίκοι που βλέπουν  αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα αυξάνονται με τις νέες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό μεγαλύτερο του 30% και κοντά σε αυτό της τρέχουσας αξίας των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά.

Έτσι, σε χτεσινή της έκθεση η Credit Suisse προβλέπει αναδιάρθρωση με haircut της τάξης του 37% για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα επιβαρύνει σημαντικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στην έκθεση του εκτιμά ότι η Εθνική και το Τ.Τ. εμφανίζουν καλύτερη αναλογία ενεργητικού προς ίδια κεφάλαια και δανείων προς καταθέσεις απ’ ότι άλλες τράπεζες.
Επιπλέον, η Credit Suisse προχώρησε στην υποβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών συστήνοντας κλείσιμο των ελαφρώς overweight θέσεων που διατηρούσαν στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με την επισήμανση πως το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ακολουθήσει πολιτική αύξησης των επιτοκίων του ευρώ.
Ακόμη, η Credit Suisse προβλέπει την αποτυχία του προγράμματος στήριξης στην Ιρλανδία και θεωρεί πως η χώρα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους την οποία υπολογίζει με haircut της τάξης του 27%, το οποίο είναι κοντά στα επίπεδα έκπτωσης των 10ετών ομολόγων της χώρας .
Τέλος, ο οίκος χαρακτηρίζει ελκυστικές τις ρωσικές τράπεζες και βλέπει περισσότερες ευκαιρίες στις βρετανικές τράπεζες έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών.
 πηγή: XRIMANEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου