Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Σημεία ... αντιστήριξης

Ελέχθη πως είναι απ’ τις λίγες φορές που ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός κινδυνεύει να περάσει τόσο απαρατήρητος. Μήπως θα έπρεπε να ειπωθεί καλύτερα πως είναι η πρώτη φορά που εφθάρη τόσο γρήγορα μια κυβέρνηση σχεδόν απόλυτης πλειοψηφίας στη βουλή; Δυστυχώς, ο παρόν ανασχηματισμός δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην αγορά αλλά και πολύ περισσότερο στην κοινωνία. Το πρόβλημα της παρούσης κυβέρνησης δεν είναι απλά θέμα προσώπων, αλλά πολιτικής γραμμής. Μιας πολιτικής που δεν ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις προ των εκλογών του 2009, αλλά μιας  πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου χωρίς προγραμματισμό και στόχο, αλλά επιβεβλημένη απ’ τα διάφορα παγκόσμια κερδοσκοπικά κέντρα.
Τις τελευταίες ώρες ακούστηκαν τα μύρια όσα από πρόσωπα που ήθελαν να στηρίξουν 'τον παραπαίοντα και πιθανώς ήδη παραιτηθέντα' πρωθυπουργό. Μίλησαν ότι ο τόπος έχει κυβέρνηση ‘λαϊκής εντολής’, μια λαϊκή εντολή όμως που οι ίδιοι καταπάτησαν και απομάκρυναν, σβήνοντας  από τον κοινωνικό χάρτη τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για ένα καλύτερο αύριο. Μίλησαν ότι στηρίζουν τις πρωθυπουργικές επιλογές, δεν είπαν όμως, ότι μήπως αυτοί οι ίδιοι επανέφεραν τον ήδη παραιτημένο πρωθυπουργό, για να προετοιμασθούν καλύτερα για το αύριο του ‘αρχηγικού θώκου’ του ΠΑΣΟΚ. Ζούν απλά στον κόσμο τους, χωρίς να συνειδητοποιούν, ή μάλλον χωρίς να τους ενδιαφέρει η κατακραυγή αλλά και η κραυγή αγωνίας του κόσμου, αλλά σκεπτόμενοι το μερίδιο της εξουσίας που τους αναλογεί από το αύριο της κυβερνητικής παράταξης. Μήπως θα πρέπει να σκεφθούμε καλύτερα, το βαθύτερο νόημα των δηλώσεων της Βάσως Παπανδρέου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος;
Επίθεση κατά του ίδιου του πρωθυπουργού εξαπέλυσε λοιπόν η κα Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η πρώην υπουργός, ενώ οι περισσότεροι εκ των ομιλητών τοποθετούντο σαν να μην …έχει γίνει και τίποτα όλο αυτό το διάστημα, στηλίτευσε με τους λόγους της το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει στηρίξει πλήρως την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία όχι μόνον δεν είναι αναπτυξιακή, αλλά συνίσταται συνεχώς στην επιβολή νέων φόρων και περικοπή μισθών και συντάξεων (αγνοώντας βεβαίως-βεβαίως την ρήση του παλιού οικονομολόγου κ. Ξενοφώντα Ζολώτα, ‘η επιβολή συνεχών νέων φόρων σκοτώνουν τους φόρους’).
«Δεν μπορείς να λειτουργείς με παρέες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βάσω Παπανδρέου στον πρωθυπουργό.
Τα λοιπά συμπεράσματα δικά σας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου