Την ίδρυση κοινού ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών για τις χώρες της Ευρωζώνης ζήτησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Με αυτόν τον τρόπο η διαχείριση των οικονομικών της Ευρώπης θα γίνεται καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα είπε ο Τρισέ, προωθώντας μία ιδέα η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας και αποτελεί τον προθάλαμο για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης....
"Η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ενισχύσει τον κεντρικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους", πρόσθεσε οΤρισέ.
«Σε πρώτη φάση, είναι δικαιολογημένο να δοθεί οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος προσαρμογής... αλλά αν μια χώρα συνεχίζει να μην φέρνει αποτελέσματα, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσαν πως το δεύτερο στάδιο πρέπει να είναι διαφορετικό», είπε.
«Βάσει αυτής της νέας αντίληψης, θα ήταν εφικτό και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβεβλημένο, σε αυτό το δεύτερο στάδιο για τις ευρωπαϊκές αρχές, κυρίως το Συμβούλιο στη βάση μίας πρότασης από την Κομισιόν και σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να πάρουν αποφάσεις για την εν λόγω χώρα... ένας τρόπος θα ήταν να αποκτήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές το δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής. Αυτό θα συμπεριλάμβανε τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες και στοιχεία ουσιαστικά για την ανταγωνιστικότητα της χώρας», είπε ο Τρισέ ρίχνοντας μία βόμβα μεγατόνων.
Σε ό,τι αφορά το κοινό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι δεν θα είναι κατ' ανάγκην ένα υπουργείο που θα διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά ένα υπουργείο που θα έχει υπό την ευθύνη του τουλάχιστον τρία σημεία:
«Το Πρώτο είναι η εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνιστικότητας. Το Δεύτερο είναι όλες οι τυπικές ευθύνες των εκτελεστικών οργάνων ως προς τον ενοποιημένο χρηματοοικονομικό κλάδο. Το Τρίτο είναι η αντιπροσώπευση της ένωσης στους διεθνείς οργανισμούς».
πηγή: τμήμα ειδήσεων 'XRIMANEWS'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου