Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Γιώργος Παπακωνσταντίνου - Το Πουλέν του Νεοφιλελεύθερου Σοσιαλισμού


  • Σύμβουλος του τ. Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, σε θέματα «Κοινωνίας της Πληροφορίας» (1998-2000),
  • Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000-2002), 
  • Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), 
  • Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ
  • Μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ (2002-4),
  • Υπεύθυνος για το συντονισμό της «Διαδικασίας της Λισσαβώνας»*** τον Μάρτιο του 2000 στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ,
  • Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ (2003-4), οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου (2004-7),
  • Μέλος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ**  και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
** ΙΣΤΑΜΕ - Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών 'Ανδρέας Παπανδρέου' - το οποίο λειτουργεί ως ένα κέντρο σύγχρονου πολιτικού προβληματισμού, πολιτικής αναζήτησης και επιστημονικής έρευνας στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Είναι κι αυτό ένα απ' τα εξέχοντα ιδρύματα τα οποία δεν εμπίπτουν στην τωρινή εποχή λιτότητας και δεν ευρίσκονται στην λίστα των οργανισμών και ιδρυμάτων τα οποία πρέπει να αναστείλουν την λειτουργία τους.


*** «Διαδικασία της Λισσαβώνας» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβώνας προσπάθησε υπό την ευθύνη και καθοδήγηση του νυν 'τσάρου της Ελληνικής Οικονομίας', να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η νέα οικονομία... Ο Νοών Νοείτο... Επειδή οι διαδικασίες του Κάρντιφ, της Κολωνίας και του Λουξεμβούργου συγκροτούσαν ένα επαρκές οπλοστάσιο νομικών μέσων, δεν κρίθηκε απαραίτητο να δρομολογηθούν νέες διαδικασίες στη Λισσαβόνα. Απεναντίας, η στρατηγική προέβλεπε την προσαρμογή και την ενίσχυση των υφιστάμενων διαδικασιών για να δοθεί η δυνατότητα πλήρους ανάδειξης του οικονομικού αναπτυξιακού δυναμικού - για παράδειγμα εφοδιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με αξιόπιστους και συγκρίσιμους μεταξύ των κρατών μελών δείκτες, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα.... Τα αποτελέσματα σήμερα όλων αυτών των ενεργειών είναι γνωστά...
Ως βασικός σύμβουλος των κυβερνήσεων Σημίτη και ως έχων την ευθύνη και την οργάνωση, για το swap του 2001, είναι απορίας άξιον άν θα κληθεί ποτέ να καταθέσει στην Αρμόδια Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση θρασύτατου πολιτικού. Τον είδαμε κι από τους φόρους... Εξαπέλυε 'Μύδρους' ως αντιπολίτευση για τους επιβαλλόμενους τότε φόρους κι επέβαλε χειρότερους ως κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου