Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ντερβίς Έρογλου: Αιτία πολέμου μονομερής εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων απο τους Ελληνοκύπριους


Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι κύκλοι και κέντρα ερευνών στην Ελλάδα να «καλλωπίσουν» την εικόνα της Τουρκίας, η πραγματικότητα τους διαψεύδει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της Κύπρου σε εμπρηστικές, άνευ προηγουμένου, δηλώσεις προέβη ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ορθά κοφτά δήλωσε ότι η μονομερής εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων από την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι αιτία πολέμου. Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν» και ειπώθηκαν από τον Ντερβίς Έρογλου κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την εισβολή.

Όπως γράφει η εφημερίδα ο Έρογλου δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι θελήσουν να σφετεριστούν, δήθεν, τις υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της νήσου, η ενέργεια αυτή θα θεωρηθεί αιτία πολέμου. Επιπλέον, σε δηλώσεις του, ο Έρογλου υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ένα νέο συνεταιρισμό που κατ' αρχήν να μην παραμερίζει την προ του 1974 περίοδο, αλλά και να βασίζεται στις παρούσες πραγματικότητες, όπως ισχυρίστηκε.
Ο «νέος συνεταιρισμός» θα προβλέπει δύο περιφέρειες, δύο κοινότητες, δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς, ενώ ισχυρίστηκε ότι στόχος της Ελλάδας είναι, να περικυκλώσει την Τουρκία και από το νότο και ότι η χώρα αυτή (δηλ. η Ελλάδα), έχει δήθεν βλέψεις στην Τουρκία και Κύπρο ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική σημασία της Κύπρου.
Τελικά όσο και να επιθυμεί η τουρκική πολιτική ελίτ να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο και πιο ειδικά στην ΕΕ, ότι η Τουρκία είναι ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορεί να αναιρέσει τον πυρήνα της διαχρονικής ταυτότητας του τουρκικού κράτους που είναι ο ιμπεριαλισμός και η ευκολία με την οποία χρησιμοποιεί την απειλή της άσκησης βίας.

πηγή: τμήμα ειδήσεων DEFENCENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου