Η κατάσταση στη Λιβύη βαίνει επιδεινούμενη και η Συμμαχία αδυνατεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον Μουαμάρ Καντάφι, σχετικά με τον τρόπο εξόδου από την κρίση. Η Αθήνα, που από την πρώτη στιγμή μετέχει ενεργά στη συμμαχική εκστρατεία, αλλά όχι στις επιθέσεις επι Λιβυκού εδάφους, επιχειρεί την ώρα να έρθει σε μια συννενόηση με την Τρίπολη, επιδιώκοντας να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέπει την έξοδο του Λιβύου ηγέτη από την ηγεσία και τη χώρα του. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη η κατάλληλη φόρμουλα. Η προχθεσινή δημόσια, τηλεοπτική, δήλωση του Καντάφι το επιβεβαίωσε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αλ Μπαγκνταντί Αλι αλ Μαχμουντί, για περισσότερο από 20 λεπτ. Στη διάρκειά της, επιχείρησε να κατανοήσει τα αιτήματα της Λιβυκής πλευράς προκειμένου πρώτον, να πετύχει μια άδεια για αποστολή ενός πλοίου με σκοπό την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και εξόδου τραυματιών από την εμπόλεμη χώρα και δεύτερον να καταγράψει τις Λιβυκές αιτιάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός......
Αν και δεν είναι σαφές ποιος επικοινώνησε πρώτος με το άλλο, το γεγονός είναι πως η Λιβυκή πλευρά συνεχίζει να συζητά σταθερά με την Ελληνική για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, μια λύση στην κρίση, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και φονικών επιθέσεων του πιστού στον Καντάφι, στρατού της Λιβύης. Κανείς δεν αμφιβάλει πλέον πως η Αθήνα αποτελεί ένα αξιόπιστο συνομιλητή της Τρίπολης. Αυτό που δεν είναι ακόμη κατανοητό είναι αν, η αξιοπιστία οφείλεται στις πολιτικές προσέγγισης του Μ. Καντάφι από τον Γ. Παπανδρέου ή στις βαθειές ρίζες των δυό κυβερνητικών μηχανισμών. Του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και του «επαναστατικού τομέα της Τζαμαχιριγία» στην Λιβύη.
Ο τομέας αυτός που περιλαμβάνει τους στενώτερους εκάστοτε, συνεργάτες του Καντάφι, είχε χρηματοδοτήσει στα τέλη του ’70 και τις αρχές του ’80, το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η απομάκρυνση του Μ. Καντάφι προσκόπτει σε ζητήματα πολιτικά και νομικά. Πολιτικό ζήτημα αποτελεί ποιος θ αναλάβει τα ηνία της χώρας, τις επόμενες ώρες και ημέρες. Η Λιβυκή πρόταση περιλαμβάνει τον υιό του Καντάφι αν και δεν έχει εντελώς αποκλειστεί η πιθανότητα μιας άλλης προσωπικότητας. Ωστόσο, απαιτούν την παύση κάθε δίωξης εναντίον του ίδιου του Καντάφι, των μελών της οικογενείας του και ορισμένων μελών του «‘Επαναστατικού Τομέα». Αυτοί οι όροι από μόνοι τους, είναι θέμα που επίσης θα πρέπει να συμφωνηθεί ανάμεσα στο Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης (Βεγγάζη), το ΝΑΤΟ και τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου που μετέχουν στις επιχειρήσεις. Άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το που θα μεταβεί ο ηγέτης της Λιβύης. Θα πρέπει να βρεθεί μια χώρα που θα τον δεχθεί και ο ίδιος θ αποδεχτεί να ζήσει στο μέλλον. Ίσως πρόκειται για ζήτημα που εύκολα μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς ορισμένες Αφρικανικές χώρες δέχονται να τον φιλοξενήσουν.
Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα είναι η δυσκολότερη. Η Τρίπολη, σύμφωνα με όσα μπορούμε να γνωρίζουμε από Έλληνες συνομιλητές της, επιμένει στη διασφάλιση της παρουσίας μελών της οικογένειας Καντάφι στη Λιβύη, τουλάχιστον να τους δοθεί το δικαίωμα επιστροφής, αν θελήσουν , χωρίς δικαστικές διώξεις. Αυτό φαίνεται να έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τους εξεγερθέντες αλλά κι ορισμένες από τις χώρες του ΝΑΤΟ καθώς υποστηρίζουν πως παρόμοια απόφαση θα ισοδυναμούσε με «εκρηκτική ύλη» για τη «νέα δημοκρατία» που επιχειρείται να δημιουργηθεί στα ερείπια που αφήνει πίσω του ο Καντάφι.
Άλλο θέμα που αφορά την επόμενη ημέρα είναι και το ύψος των κεφαλαίων που θα αφεθούν στα χέρια της οικογένειας Καντάφι καθώς οι εξεγερθέντες τα διεκδικούν σαν μέρος του «εθνικού πλούτου της χώρας».
Συνέχεια διαπραγματεύσεων
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πρωθυπουργών που εγκαινιάστηκαν προ εβδομάδας αναμένεται να συνεχιστούν σε διαφορετικά επίπεδα και δεν αποκλείεται σύντομα να μεταβεί στην Τρίπολη ή σε άλλο σημείο (πιθανότατα Μάλτα) Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη για να συναντηθεί με Λιβυκή αντιπροσωπεία. Ο κ. Δόλλης είναι εκείνος που διαπραγματεύθηκε με την Τρίπολη, την απελευθέρωση των Ολλανδών πιλότων.
Η Αθήνα ωστόσο δεν προβαίνει ακόμη σε δημόσιες δηλώσεις καθώς επιχειρεί πρώτα «βεβαιωθεί» για τις θέσεις της Λιβυκής πλευράς και να κατανοήσει τις λεπτομέρειες των προτάσεων της Τρίπολης. Ο φόβος να την αφήσει το καθεστώς Καντάφι εκτεθειμένη διπλωματικά, την κάνει προσεκτική και σιωπηρή…...
πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου