«Θερμό» επεισόδιο και πιθανόν μείζονος έκτασης επιθετική επιχείρηση, φαίνεται ότι αποτράπηκε την τελευταία στιγμή στο Αιγαίο, ίσως και με την επέμβαση τρίτης χώρας. Τελικά η Άγκυρα μετά τις ελληνικές παραστάσεις "έκανε πίσω" και απέτρεψε τον Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ να πραγματοποιησει την απειλή του και να αποβιβαστεί σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, επιβεβαιώνοντας ότι το όλο σκηνικό ήταν στημένο και είχε σχέση με τις δύο τουρκικές ασκήσεις οι οποίες ματαιώθηκαν.
Οι πληροφορίες για στημένο θερμό επεισόδιο από την πλευρά των κεμαλικών, παραμονές εκλογών στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει ο εσωτερικός πολιτικός συσχετισμός, δείχνει να ήταν η αιτία που ματαιώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τέσσερις ώρες πριν από την έναρξή τους, οι δύο μεγάλες ασκήσεις εκ των οποίων η μία αποβατική: Η τελευταία φάση της Deniz Gordu και η EFES 2011. Για την αποβατική άσκηση, την EFES 2011, οι Τούρκοι είχαν συγκεντρώσει για πρώτη φορά τόσο μεγάλες αποβατικές δυνάμεις και κυρίως δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων....
Η ματαίωση των ασκήσεων, ενώ όλες οι δυνάμεις βρίσκονταν στα σημεία συγκέντρωσης και ήδη 3 ομάδες της ∆ιεύθυνσης Ειδικών ∆υνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli) και τμήματα βατραχανθρώπων SAS και SAT, είχαν προωθηθεί σε προκεχωρημένα αεροδρόμια για να πραγματοποιήσουν νυκτερινές ρίψεις στην ζώνη επιχειρήσεων (πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακλήθηκαν ενώ είχαν ξεκινήσει για τους στόχους!!!), είναι κάτι το πρωτοφανές για τα τουρκικά δεδομένα και σπάνιο γενικώς.
Οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ελληνικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι «Κάτι έχει συμβεί σε σχέση με τα σενάρια της άσκησης και με την «απόβαση» που ετοιμάζει σήμερα σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι (σ.σ.: στις 11.00 το πρωί της 25/05/2011 είχαν προγραμματίσει να αρχίσουν τη εκδήλωση στα τουρκικά παράλια) το κεντροδεξιό «Δημοκρατικό Κόμμα» και ο ηγέτης του Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ».
Το απόγευμα της 24/05/2011 οι ελληνικές υπηρεσίες εντόπισαν αυξημένη δραστηριότητα στις στρατιωτικές επικοινωνίες στα τουρκικά παράλια που εν μέρει δικαιολογούντο από τις ασκήσεις. Από ελληνικής πλευράς υπήρχε ετοιμότητα, αλλά όχι υψηλή, δεδομένου ότι δεν είχε αξιολογηθεί η άσκηση με σχέση με την πρόκληση του Ζεϊμπέκ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις σε σημείο που το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να συζητά την ματαίωση της άσκησης ΙΩΝΑΣ 2011, προκειμένου να μην σηκωθεί το "θερμόμετρο" και δοθούν οι αφορμές στην άλλη πλευρά να προβεί σε "θερμές" κινήσεις. Από το ΓΕΕΘΑ διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο: "Η ΙΩΝΑΣ 2011 θα γίνει κανονικά" δηλώθηκε στο DEFENCENET από ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ.
Σήμερα σε όλο τον τουρκικό τύπο επικρατεί αμηχανία για την ακύρωση των ασκήσεων και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής.
Στην άσκηση EFES-201i θα συμμετείχαν περί τις 8.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων:
- 2 μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού, 1 επιλαρχία αρμάτων, 3 μοίρες πυροβολικού, 2 τάγματα πεζοναυτών, 3 ομάδες της ∆ιεύθυνσης Ειδικών ∆υνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), τμήματα βατραχανθρώπων SAS και SAT και 1 τάγμα καταδρομών,
- πολεμικά πλοία (φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια), 47 αποβατικά σκάφη, 45 ελαστικές λέμβοι και σκάφη της διοίκησης ασφαλείας ακτών,
- 46 πολεμικά αεροσκάφη (F-16 και F-4), 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, 1 αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, 33 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής mini UAV’s.
πηγή: τμήμα ειδήσεων DEFENCENET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου