Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Αναπόφευκτη η Αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς, στενός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναπόφευκτη.
Σε συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα «Παγκόσμια Οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου των Ελλήνων φοιτητών του πανεπιστημίου Columbia, Χάρη Λυπηρίδη, τόνισε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση» και θεωρεί ότι έγιναν όλα σωστά και ότι πάρθηκαν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις.
Ωστόσο εκτιμά ότι η λύση που θα πρέπει να δοθεί τελικά και η οποία είναι σχεδόν αναπόφευκτη, «ίσως είναι η αναδιάρθρωση», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον».
Αναφερθείς στο κόστος της αναδιάρθρωσης παραδέχτηκε ότι συχνά «προκαλεί αναστάτωση» και επισήμανε τα παραδείγματα της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Ο κ. Στίγκλιτς, ως γνωστόν, είναι πολέμιος του ΔΝΤ και στο παρελθόν έχει ασκήσει σκληρή κριτική για τα προγράμματα που εφαρμόζει το Ταμείο.
Την ίδια ώρα, ο Νόρμπερτ Βάλτερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος επί 20 χρόνια στην Deutsche Bank, χαρακτηρίζει υπερβολική την εκτίμηση κινδύνου για Ελλάδα και Πορτογαλία.
«Ασφάλιστρα κινδύνου 10% είναι εντελώς παράλογα», δηλώνει ο κ. Βάλτερ σε συνέντευξή του στο Focus online. Όπως τονίζει, «ποτέ πριν δεν ακολουθήθηκε στην Ελλάδα τόσο σοβαρή οικονομική πολιτική όσο σήμερα. Με ασφάλιστρα κινδύνου της τάξης του 10% μπορεί κανείς να γονατίσει μία υγιή οικονομία. Εάν δε η χώρα είναι υπερχρεωμένη, η καταστροφή είναι δεδομένη».
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ ασκεί κριτική σε όσους εστιάζουν στον κίνδυνο που συνιστά η Ελλάδα για τη γερμανική οικονομία. «Ορισμένοι μιλούν μόνο για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Αυτό είναι ανοησία, το βάρος των χωρών αυτών δεν είναι από μόνο του επικίνδυνο για εμάς. Ωστόσο, το άθροισμα Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας που ακολουθούν προγράμματα λιτότητας είναι σημαντικό και μειώνει τις γερμανικές εξαγωγές στις χώρες αυτές», λέει ο κ. Βάλτερ. Για το λόγο αυτό προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα αντιμετωπίσει το αργότερο το 2012 μεγάλες δυσκολίες.

«Εξάγουμε περισσότερα από τα μισά όσων παράγουμε. Και όταν η οικονομική κατάσταση σε γειτονικές χώρες δεν είναι καλή και εφαρμόζονται προγράμματα θα βιώσουμε τις συνέπειες», προειδοποιεί ο Γερμανός οικονομολόγος.
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ εκτιμά ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι αρκετά εύρωστος για να αντέξει ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αδύναμα και άλλα δεν διαθέτουν επαρκές ίδιο κεφάλαιο.

πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου