Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

επιβεβαίωση των φόβων του Ισραήλ - αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ζητά η Αίγυπτος


Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την πολιτική τους στην Αίγυπτο, καθώς επέτρεψαν την αποκαθήλωση του Μουμπάρακ που ήταν εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή, διατηρώντας φιλικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Χωρίς το Μουμπάρακ το Ισραήλ φοβάται πως ξεμένει από συμμάχους στην περιοχή, σε μία φάση που τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία φαίνεται να το πιέζουν περισσότερο από ποτέ.
Η Επιβεβαίωση των φόβων του Ισραήλ έρχεται σχετικά σύντομα καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ να στηρίξουν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μετά τη συμφωνία-ορόσημο της Χαμάς και της Φατάχ για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών......
Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Ουάσιγκτον έχουν διαμηνύσει ότι δεν διαπραγματεύονται με τη Χαμάς, και μέχρι στιγμής αντιτίθενται στο ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η δήλωση του Αλ-Αραμπί σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου στη «μετά Μουμπάρακ» εποχή. 
Επί Μουμπάρακ η Αίγυπτος συνέπλεε με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ (με το οποίο έχει συνάψει ειρηνευτική συμφωνία) στο ζήτημα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πλέον η Αίγυπτος υποστηρίζει πλήρως τα παλαιστινιακά σχέδια, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την επανένωση του παλαιστινιακού κινήματος ως θετική εξέλιξη. Παράλληλα, ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να πείσει το Τελ Αβίβ να διαπραγματευτεί μαζί του.
πηγή: XRIMANEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου